Browar Jedlinka

Jak twierdzi wielu smakoszy piwa, rzemieślnicze trunki produkowane przez małe, regionalne browary absolutnie nie mają sobie równych. W Jedlinie-Zdroju tradycja warzenia piwa sięga przynajmniej połowy XIX wieku. Przy okazji odnowy Pałacu Jedlinka, udało się także w pełni powrócić do tego rozdziału w historii zabytkowego dworku.

Browar Jedlinka warzy 4 podstawowe rodzaje piwa. Są to kilkukrotnie już nagrodzony medalami Pszeniczny Pan, bursztynowy lager Marcowa Dama, typowo niemiecki pils Jaśnie Książę oraz ciemny lager Czerwony Lager. W menu znajdują się również piwa sezonowe o równie wdzięcznych nazwach - np. Podchmielony Lord, Koźlak czy Biały Magnat - oraz rozmaite dania gorące, sałatki, przekąski itp.

Jak chwalą się gospodarze przybytku, wykorzystywane dziś w Browarze Jedlinka główne receptury wzorowane są na tych, które opracowali dawniej tutejsi mistrzowie. Za ich jakość odpowiada doświadczony browarnik Krzysztof Ozdarski, który przez wiele lat pracował w europejskiej kolebce piwa - Bawarii. Z tego samego regionu pochodzi cała aparatura, zapewniająca wydajność produkcji w granicach 300 000 litrów na rok.

Jako że cały obiekt wzorowany jest na popularnych u naszych zachodnich sąsiadów restauracyjkach typu Gaststätte, tak też i tutaj integralną częścią browaru jest hostel. Oczywiście, “Oktoberfest” również jest organizowane.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Kufle litrowe - 16-20 zł

Kufle 0,4l - 8-10 zł

Wielu znawców tematu twierdzi, że prawdziwe piwa to tylko te warzone w małych browarach. W Jedlinie niedawno wskrzeszono taki zakład, dzięki czemu powstał bardzo bawarski “Gaststätte”, czyli połączenie rzemieślniczego zakładu, restauracji i hostelu. W stałym menu można znaleźć takie propozycje jak Pszeniczny Pan, Czerwony Baron, Marcowa Dama czy Jaśnie Książę.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz